Sunday, 12 July 2020

Penyu Bertelur di Pulau Tenggol

Assalamualaikum & Salam Sejahtera~

Merujuk kepada perkara di atas, kali ni saya pergi Pulau Tenggol lagi sekali. Pergi dengan company sama, Discovery Divers. Tujuan utama ialah nak menyelam dan mencari jodoh dengan abang besar (ie: whale shark) tapi berjodoh pulak dengan akak penyu bertelur. Lagi best!

Kisah penyu bertelur :)

Saturday, 27 June 2020

Jalan-jalan Cari Makan: Ipoh

Assalamualaikum dan salam sejahtera 

Alhamdulillah sekarang keadaan dah bertambah baik, kita boleh mula melancong dalam negara. So, minggu lepas, saya & geng pergi buat trip jalan-jalan cari makan di Ipoh. 

Ipoh dan kopi berpisah tiada

Monday, 8 June 2020

Menangkap ketam di Grand Lexis

Assalamualaikum & Salam sejahtera

PM dah announce PKPP. Dah boleh rentas negeri. Sekarang kan kempen untuk cuti-cuti Malaysia. So saya nak share pengalaman pergi tangkap ketam kat Grand Lexis, tahun lepas. Dah lama sangat tertangguh post ni.

3D2N di Grand Lexis Port Dickson


Monday, 11 May 2020

Sejarah Tamadun Islam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sekarang saya tengah baca buku tentang sejarah. Kat Netflix pulak tengah tengok cerita Ertugrul. Jadi mood sejarah datang kembali. Hehe. Kali ni nak cakap pasal sejarah tamadun Islam.


Sejarah Tamadun Islam: Part 1


Saturday, 2 May 2020

Philippines Trip Part 2 - Cebu, Visayas

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Ini bahagian 3 dan terakhir tentang Philippines trip. Kali ni nak ceritakan pengalaman saya di Cebu, di kepulauan Visayas. Di zaman COVID-19 tak boleh keluar macam ni... mari lah kita mengimbau kenangan manis semasa travel. Lol.

Kawasan Falls


Friday, 24 January 2020

Perjalanan Mencari Meteor

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Empat minggu lepas artikel tentang Quadrantids meteor shower viral kat Facebook. Katanya antara 4-5 Januari 2020, kita dapat melihat 'pancuran meteor' a.k.a meteor shower Quadrantid dari jam 11pm 4 Januari hingga 7am 5 Januari. Berbekalkan maklumat ni, saya pun dengan semangatnya plan trip meteor-hunting.

Stargazing


Saturday, 11 January 2020

Philippines Trip Part 1 - Luzon

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Okeh. Mood rajin dah datang. So kali ni nak ceritakan pengalaman lebih terperinci kat area Luzon. Di area Luzon, saya pergi ke Manila dan juga Banaue.

Batad Rice Terrace, Banaue