Saturday, 3 August 2019

Ocean Park Hong Kong

Assalamualaikum & salam sejahtera

Bila orang sebut pasal theme park di Hong Kong, ramai yang akan fikir Disneyland. Tak ramai yang pernah dengar pasal Ocean Park. Termasuklah saya dulu, sampai lah saya baca travel guide pasal Hong Kong.

Ocean Park HK

Sunday, 21 July 2019

Hong Kong Disneyland - Tips dan Nasihat


Untuk orang-orang berjiwa muda, Disneyland Hong Kong sudah semestinya masuk ke dalam bucket list tempat untuk dilawati ketika berada di Hong Kong. Disneyland yang dekat dengan Malaysia, mesti lah kena pergi kan?

Pintu gerbang Disneyland Resort Hong Kong

Tuesday, 16 July 2019

Hong Kong 4H3M


Kali ni ke Hong Kong pula. Dah lama terfikir nak pergi sana, mainly sebab nak pergi Disneyland. Tapi rupa-rupanya, lepas pergi sana my favourite part of Hong Kong bukanlah Disneyland. Nak tahu apa? Jeng jeng jeng. Sila baca post ini dan seterusnya :p

The iconic Hong Kong Skyline

Sunday, 19 May 2019

Sejarah - Perpecahan Umat Islam

Assalamualaikum dan salam sejahtera

OK. Merujuk kepada entry sebelum ni, saya ada mention yang saya nak tulis pasal "The First Fitna". Entry kali ni diinspirasi dari trip Iran bulan lepas. Saya nak ceritakan tentang permulaan Syiah. Saya letak tajuk Entry kali ni: Perpecahan Umat Islam. Sebab, perpecahan di antara puak Sunnah dan Syiah bagi saya adalah perpecahan terbesar dalam Islam sejak kewafatan Rasulullah s.a.w.

Masjid Nabawi. Kubah hijau menandakan tempat terletaknya makam Rasulullah s.a.w.

Sunday, 12 May 2019

Iran dan Sejarah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Salam Ramadan. Sekejap je dah nak seminggu kita puasa kan. Cukup tak amalan kita setakat ni? Jom kita tepuk dada tanya iman ye. Hehe.

OK. Berbalik kepada tajuk asal. Saya nak ceritakan tempat-tempat bersejarah yang saya lawati di Iran, dan sedikit sebanyak tentang sejarah Iran yang telah diceritakan oleh tour guide kami yang hebat, dan juga ilmu yang saya dapat dari bacaan saya sendiri.

Naqsh e Jahan Square, Isfahan, Iran

Monday, 6 May 2019

Iran trip 2019

Assalamualaikum & salam sejahtera

Jawapan untuk persoalan dari blog post yang lepas: Iran! Alhamdulillah. Selesai dah perjalanan di negara Asia Tengah yang penuh kontroversi ni.

Iran's beautiful tile work

Sunday, 21 April 2019

Bucket List - Menjelajah Tamadun Dunia

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sempena hari Sabtu yang diiringi hujan renyai-renyai ni, saya terasa nak tulis blog. Haha. Saya tengah dalam fasa tak sabar-sabar nak jalan ni. InsyaAllah esok saya akan bertolak ke tempat yang merupakan lokasi salah satu tamadun tertua dunia. Tempat mana tu? Jeng jeng jeng. Nantikan entry seterusnya. Hint dalam gambar di bawah. Ngee. 

Satu gate di tinggalan tamadun lama dunia
Credit: Wikipedia


Sebelum tu, saya nak cerita tempat-tempat yang menjadi 'bucket list' saya. Mana la tahu korang nak join ke. Boleh PM tepi. Hehe.