Friday, 28 September 2018

Mencari travel buddies - ski trip di Kashmir

Assalamualaikum & Salam sejahtera.

Saya perlukan travel buddies. Saya nak ke India bulan Januari 2019 insyaAllah. Plan untuk belajar dan main ski di Gulmarg, Kashmir. Skiing in the Himalayas! Haa cool tak? Kenapa nak cari travel buddies? Sebab sekarang ni kami berdua je. Memang boleh je nak pergi, tapi kos mahal sikit. Kalau ramai sikit dapat la murah sikit kan.

Siapa yang berminat boleh teruskan membaca, pastu kalau nak join contact saya ye!

Ski di Kashmir!



Wednesday, 1 August 2018

New Zealand Roadtrip: Skydiving and Helicopter Tour

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Entry kali ni kita buat throwback sikit. Saya tengah bertapa nak siapkan tesis Master, rasa nak berasap kepala asyik menghadap benda sama je. Tiba-tiba teringat pulak trip New Zealand. Kenangan indah... boleh jadi ubat untuk release tension. So, kat sini nak share sikit pasal pengalaman skydiving dan naik helikopter.

Skydiving in New Zealand. One bucket list checked :)

Saturday, 30 June 2018

Mabul Trip - Seahorse Sipadan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Siapa lah tak kenal Pulau Mabul kan? Kalau korang adalah seorang "thalassophile" macam saya, mesti Mabul ni termasuk dalam bucket list korang. Air laut jernih. Rumah atas air. Lokasi dekat dengan tempat diving tercantik di Malaysia. Awesome!

Pulau Mabul


Tuesday, 24 April 2018

Umrah 2018 - Tips dan Perkongsian

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah, kali ini saya berpeluang lagi untuk menunaikan umrah. Ini adalah kali ke-3 saya berpeluang melawat Tanah Haram, kali pertama pada tahun 1997 dan kali kedua pada tahun 2010. Setiap kali saya datang, banyak betul perubahan di sana. Sebelum ni, saya belum lagi mula menulis blog. So, pengalaman yang saya dapat takde ditulis di mana-mana pun, last-last saya lupa je. So kali ni saya nak tulis, supaya dapat beri manfaat kepada orang lain dan jadi panduan untuk diri saya sendiri di masa akan datang, insyaAllah.


Tanah Haram Makkatul Mukarramah


Tanah Haram merujuk kepada Makkah dan Madinah. Pernah tak korang tertanya-tanya, apa yang haramnya?


Friday, 30 March 2018

Xi'an, China - Menelusuri sejarah dan makanan halal :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Entry kali ni adalah berkenaan Xi'an, sebuah bandar yang terletak di Wilayah Shaanxi, China. Dari segi lokasi, Xi'an terletak di tengah China, jauh dari lautan, tapi masih belum sampai ke kawasan pedalaman China yang bergunung-ganang. Xi'an sangat terkenal di kalangan foodie dari Malaysia, sebab, di sana ada banyak makanan halal! Kali ni saya akan ceritakan sedikit sebanyak tentang apa yang saya pelajari dari sana, dan pengalaman saya makan makanan di Muslim Street, Xi'an.

Terracota Army - Xian's must visit

Thursday, 1 March 2018

Cameron Highlands 3D2N

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah. Baru-baru ni berkesempatan jalan-jalan lagi. Spot kali ni ialah: Cameron Highlands. Saya tak ingat dah bila last pergi sana. Lama sangat dah. Dah 20 tahun kot? Banyak dah tempat baru. Pada saya highlight trip ni ialah: Mossy Forest & Boh Tea Estate Sg Palas.

Mossy Forest, Cameron Highlands


Wednesday, 6 December 2017

New Zealand: Road Trip

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ni saya berpeluang ke New Zealand, alhamdulillah. Pergi sana masa musim panas, dengan cuaca yang baik dan berpeluang tengok lupine tumbuh merata-rata! Subhanallah, cantik sangat!

Beautiful New Zealand. Don't miss it!