Thursday, 27 December 2018

Singapore Solo Trip 3D2N Part 2: Itinerari

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Orait kali ni nak sambung cerita pasal Seingapura dengan lebih lanjut, berserta dengan tips2 dan itinerari saya untuk memaksimumkan masa kat sana.

Ikon Singapura

So here goes, Singapore Part 2.


Sunday, 25 November 2018

Singapore Solo Trip 3D2N Part 1 - Tips dan Nasihat

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Saya suka jalan-jalan lepas habis menempuh sesuatu event penting dalam hidup. Kali ni dah berjaya lalui viva untuk Master degree saya, jadi saya decide untuk ke Singapura, negara jiran yang cukup dekat ni. Asalnya nak pergi dengan geng, tapi takde sesiapa yang available (sebab trip ni last minute). Mengenangkan cuti saya dah diluluskan, sayang pulak tak jalan, so, jalan je la sorang2 pun. Hehe :p

The Iconic Merlion and Marina Bay Sands


Friday, 28 September 2018

Mencari travel buddies - ski trip di Kashmir

Assalamualaikum & Salam sejahtera.

Saya perlukan travel buddies. Saya nak ke India bulan Januari 2019 insyaAllah. Plan untuk belajar dan main ski di Gulmarg, Kashmir. Skiing in the Himalayas! Haa cool tak? Kenapa nak cari travel buddies? Sebab sekarang ni kami berdua je. Memang boleh je nak pergi, tapi kos mahal sikit. Kalau ramai sikit dapat la murah sikit kan.

Siapa yang berminat boleh teruskan membaca, pastu kalau nak join contact saya ye!

Ski di Kashmir!



Wednesday, 1 August 2018

New Zealand Roadtrip: Skydiving and Helicopter Tour

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Entry kali ni kita buat throwback sikit. Saya tengah bertapa nak siapkan tesis Master, rasa nak berasap kepala asyik menghadap benda sama je. Tiba-tiba teringat pulak trip New Zealand. Kenangan indah... boleh jadi ubat untuk release tension. So, kat sini nak share sikit pasal pengalaman skydiving dan naik helikopter.

Skydiving in New Zealand. One bucket list checked :)

Saturday, 30 June 2018

Mabul Trip - Seahorse Sipadan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Siapa lah tak kenal Pulau Mabul kan? Kalau korang adalah seorang "thalassophile" macam saya, mesti Mabul ni termasuk dalam bucket list korang. Air laut jernih. Rumah atas air. Lokasi dekat dengan tempat diving tercantik di Malaysia. Awesome!

Pulau Mabul


Tuesday, 24 April 2018

Umrah 2018 - Tips dan Perkongsian

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah, kali ini saya berpeluang lagi untuk menunaikan umrah. Ini adalah kali ke-3 saya berpeluang melawat Tanah Haram, kali pertama pada tahun 1997 dan kali kedua pada tahun 2010. Setiap kali saya datang, banyak betul perubahan di sana. Sebelum ni, saya belum lagi mula menulis blog. So, pengalaman yang saya dapat takde ditulis di mana-mana pun, last-last saya lupa je. So kali ni saya nak tulis, supaya dapat beri manfaat kepada orang lain dan jadi panduan untuk diri saya sendiri di masa akan datang, insyaAllah.


Tanah Haram Makkatul Mukarramah


Tanah Haram merujuk kepada Makkah dan Madinah. Pernah tak korang tertanya-tanya, apa yang haramnya?


Friday, 30 March 2018

Xi'an, China - Menelusuri sejarah dan makanan halal :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Entry kali ni adalah berkenaan Xi'an, sebuah bandar yang terletak di Wilayah Shaanxi, China. Dari segi lokasi, Xi'an terletak di tengah China, jauh dari lautan, tapi masih belum sampai ke kawasan pedalaman China yang bergunung-ganang. Xi'an sangat terkenal di kalangan foodie dari Malaysia, sebab, di sana ada banyak makanan halal! Kali ni saya akan ceritakan sedikit sebanyak tentang apa yang saya pelajari dari sana, dan pengalaman saya makan makanan di Muslim Street, Xi'an.

Terracota Army - Xian's must visit